WOZ-waarde berekenen

Geschreven op 07-02-2022

WOZ-waarde berekenen: hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?

Vraagt u zich al een tijdje af wat is de WOZ-waarde precies en hoe komt deze tot stand?  Wij zullen u in dit artikel helemaal meenemen hoe de waarde tot stand komt! In eerste instantie lijkt vaak dat er goed is nagedacht over de waarde van uw woning of pand op de WOZ-aangifte. Echter wijkt de waarde weer erg af van de WOZ-belasting hoe kan dit? MaakWOZbezwaar zal u alles uitleggen over hoe de WOZ-waarde tot stand komt.

Wat is WOZ-waarde?

Deze vraag krijgen wij vaker echter is het antwoord hierop vrij eenvoudig. WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. De WOZ is dus een waardering van een onroerend goed zoals uw woning of een pand dat u in bezit heeft. De WOZ-waarde wordt bepaald door de wet, ‘Wet waardering onroerende zaken. Deze wet is zeer uitgebreid, maar heeft invloed op hoe de WOZ-waarde tot stand komt. Wilt u meer lezen over deze wet dan kunt u naar de site van de Overheid gaan, hier wordt de wet precies uitgelegd. 

De WOZ-beschikking

Een keer per jaar krijgt u als eigenaar van een woning of een pand een WOZ-beschikking, hierop wordt de WOZ-waarde aangegeven. De beschikking wordt vaak door de gemeente eind februari verstrekt. Wilt u nu al uw voorlopige WOZ-waarde opvragen kunt u dit doen door naar WOZ- waardeloket te gaan daar kunt u van iedere woning of pand de WOZ-waarde opvragen. 

Echter is de WOZ-waarde die op de beschikking staat niet altijd de juiste waarde, omdat er bijvoorbeeld geen rekening is gehouden met het onderhoud, voorzieningen of de kwaliteit van de woning. Met goede argumenten waar maakWOZbezwaar u bij helpt kan in veel gevallen de WOZ-waarde bijgesteld worden.


Hoe wordt WOZ-waarde bepaald?

Bij het bepalen van de WOZ-waarde wordt er gekeken naar verschillende factoren.

  • De gemeente haalt informatie uit de verkoopadvertenties van woningen die recent zijn verkocht.

  • De verkoopgegevens van deze woningen die een jaar voor of een jaar na de waardepeildatum verkocht zijn kunnen worden gebruikt als zijnde vergelijkingsobjecten wanneer deze goed te vergelijken zijn met uw woning of pand.

  • De gemeenten kijken naar het bouwjaar, de oppervlakte van de woningen,  bijgebouwen, grote van de grond en naar de factoren zoals onderhoud en kwaliteit (echter is dit niet altijd in recente staat bekend bij de gemeente)

  • Tevens wordt er ook gekeken naar de ligging van de woning en wat de voorzieningen zijn (ook hier zijn vaak de recente staat van de voorzieningen niet juist bekend bij de gemeente).

Zoals u leest is de WOZ-waarde van veel factoren afhankelijk, wanneer deze gegevens niet juist zijn bij de gemeente zal de WOZ-waarde ook niet op de correcte manier vastgesteld worden. De gemeente  beschikt namelijk vaak niet over de juiste informatie.


Vastgestelde WOZ-waarde tegenover de werkelijke waarde van uw woning

Om de vastgestelde WOZ-waarde te bepalen komt er geen ambtenaar langs om de woning eens goed van binnen en van buiten te bekijken, soms laten de gemeentes wel een gevel taxatie doen dat ze aan de buitenkant kijken hoe uw woning eruit zit maar dan alsnog is de binnenzijde van de woning niet bekent bij de gemeente. Komt er een taxateur langs, dan is de kans groot dat die tot een heel andere waarde komt, omdat de taxateur immers over de complete informatie beschikt. Het bedrag waarvoor een woning verkocht wordt heeft ook een groot deel te maken met vraag en aanbod, waardoor deze waarde ook weer anders kan zijn dan de waarde die een taxateur vaststelt. 

In de praktijk komt de schatting van een taxateur meer in de buurt van de daadwerkelijke waarde dan de schatting van de  gemeente.

Hierdoor is het van belang om bezwaar te maken bij MaakWOZbezwaar.nl, omdat  de gemeente niet over de volledige informatie beschikt. Waardoor er foutieve WOZ-waardes worden vastgesteld.


Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde

MaakWOZbezwaar.nl is dienstverlener met een eerlijke en vernieuwende aanpak. Wij beschikken over jarenlange WOZ-ervaring, welke wij veelal hebben opgedaan bij gemeentes en overige dienstverleners. Wij hechten veel waarde aan persoonlijk contact daarom kunt u ons op diverse manieren bereiken zodat u altijd op de hoogte bent hoever we zijn in de bezwaarprocedure. Bezwaar maken is altijd gratis voor u, wordt het bezwaar ongegrond verklaard ook dan heeft u geen kosten en nemen wij de kosten die gemaakt zijn op ons. Heeft u vragen over de procedure? Neemt u dan gerust contact op met ons en een van onze adviseurs staan u graag te woord. 

Terug naar nieuws