WOZ-bezwaar maken loont

Geschreven op 19-01-2020

Mensen met een eigen woning ontvangen ieder jaar een WOZ-beschikking op de deurmat. De WOZ-waarde dient als basis voor allerlei belastingen en bezwaar maken tegen deze waarde kan dan ook flink geld schelen.

Omdat het om een schatting gaat, klopt de waardering die de gemeente geeft lang niet altijd. Toch nemen jaarlijks slechts honderdduizend mensen de moeite bezwaar aan te tekenen. En dat terwijl de slagingskans rond 50% ligt en een verlaging van de WOZ-waarde al snel vele tientjes tot honderden euro’s in de portemonnee scheelt.

Dit komt allereerst door een lagere afdracht aan inkomstenbelasting. Het eigenwoningforfait bedraagt 0,75% voor woningen tussen €75.000 en €1.050.000. Een aanpassing van €10.000 scheelt dus €75, wat afhankelijk van het belastingtarief een besparing van grofweg €30 tot €40 oplevert. Eenzelfde verlaging zorgt nog eens voor €10 tot €30 aan lagere lokale lasten, heeft de Consumentenbond berekend.

In het specifieke geval van een erfenis of schenking is de impact nog veel groter. Afhankelijk van de relatie tot de schenker of overledene scheelt het per €10.000 al gauw een paar duizend euro aan erfbelasting.

Ook huurders van een sociale woning kunnen, als ze vinden dat ze te veel huur betalen, bezwaar aantekenen.

Wie bezwaar wil maken tegen de WOZ-waarde, kan dit op verschillende manieren doen. Welke manier je ook kiest, je bezwaar moet binnen zes weken nadat je de WOZ-beschikking hebt gekregen, worden ingediend.

Je kunt voor je bezwaar met een WOZ-bureau in zee gaan die je op internet kunt vinden. Zij werken op basis van no-cure-no-pay en verdienen aan de vergoedingen die de gemeente wettelijk moet betalen als zij de WOZ-waarde te hoog heeft ingeschat. De Consumentenbond is blij met de bureaus, mede omdat ze gemeentes dwingen tot betere taxaties en meer openheid.

Een goede voorbereiding helpt wel voor je gebruik maakt van een dergelijk bureau. Kijk eerst goed naar de gegevens die in de brief van de gemeente staan. Kloppen de genoemde oppervlakte en de grootte van je woning wel? Zijn de referentiewoningen ook echt vergelijkbaar? Enige houvast biedt de eind vorig jaar opgezette site wozwaardeloket.nl, waarop de WOZ-waarden van alle woningen staan. Als je ziet dat jouw woning even hoog gewaardeerd wordt als de grotere en mooiere woning van jouw buurman, is dat wel een argument om de WOZ-waarde omlaag te krijgen.

Andere goede argumenten om de WOZ-waarde omlaag te krijgen, zijn onder meer woninggebreken en duurzame overlast van bijvoorbeeld een buurtcafé. Je kunt ook een taxatierapport laten opstellen door het WOZ-bureau.

(bron: https://www.telegraaf.nl/financieel/69272/woz-bezwaar-maken-loont)

Terug naar nieuws