Nieuwe berekening WOZ-waarde

Geschreven op 07-02-2022

Nieuwe berekening WOZ-waarde in 2022

Vanaf 1 januari 2022 wordt de WOZ-waarde van vijf miljoen woningen op een geheel nieuwe manier berekend. Deze nieuwe manier van berekenen heeft invloed op de WOZ-waardes van de woningen. Er wordt namelijk gekeken naar de oppervlakte van de woningen in plaats van naar de inhoud van de woningen. De waarderingskamer heeft  aangegeven dat dit zeker gevolgen kan hebben voor de WOZ-waardes van de woningen.

Hogere WOZ-waarde

Door deze nieuwe rekenmethode kunnen de WOZ-waardes flink hoger uitvallen. Vanaf 1 februari 2022 zijn gemeenten verplicht om te taxeren op basis van gebruikersoppervlakte. 102 Nederlandse gemeenten maakten al gebruik van de nieuwe waarderingsmethode. Daar komen nu 250 gemeenten bij.

Doordat de nieuwe manier van waarderen volgens de waarderingskamer veel nauwkeuriger is zullen er aardig wat waardes van woningen gaan veranderen.

Doordat de WOZ-waardes hoger uit gaan vallen leidt dit tot hogere kosten van de belastingen die gekoppeld zijn aan de WOZ-waarde. Een hogere WOZ-waarde betekent meer OZB, inkomens en waterschapsbelasting. Al met al kan dit zorgen voor flink hogere jaarlijkse belastingheffingen.

WOZ-waarde gestegen door nieuwe berekening?

Is uw waarde flink gestegen hierdoor? Ga dan in bezwaar, MaakWOZbezwaar.nl is gespecialiseerd in de WOZ en zal voor u bezwaar aantekenen en onderzoeken waar de waarde te hoog is vastgesteld. Want het kan heel goed zijn dat door deze nieuwe rekenmethode de gebruikersoppervlakte foutief is vastgesteld. Dit heeft weer tot gevolg dat de WOZ-waarde te hoog wordt vastgesteld.

Heeft u vragen over uw WOZ-waarde, neem vooral contact met ons op. Een van onze adviseurs helpt u graag verder!Terug naar nieuws