Gemeentelijke belastingen stijgen fors
Geschreven op 03-02-2021
Dit jaar zullen de Nederlandse huishouden naar verwachting 11,3 miljard euro aan gemeentelijke heffingen gaan betalen. In verhouding is dat 4,4 procent meer dan vorig jaar. Toen hadden de gemeenten 10,8 miljard euro op de begroting staan aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Naar verwachting stijgen de reinigingsrechten en afvalstoffenheffing het meest. Met een gemiddelde van 10 procent tot 2,2 miljard euro. Dit is maar liefst de grootste stijging in 26 jaar.
Hoofdeconoom Peter Hein van het CBS vertelt dat het volgens hem aan 2 zaken ligt.
De kosten van afvalverwerking zijn gestegen net als de scheiding van het afval. Daar tegenover staat dat de opbrengsten van bijvoorbeeld plastic, staal en gerecycled glas toch zijn gedaald.
Stijgt de rioolheffing dan dit jaar ook? Ja ook deze stijgt, normaal is de jaarlijkse stijging 1,9 procent (van de afgelopen 5 jaar). Dit jaar daarentegen stijgt de rioolheffing met 2,6 procent tot 1, 7 miljard euro. Deze stijging wijt Van Mulligen toch deels aan de klimaatverandering. “Gemeenten blijven investeringen moeten doen voor een betere waterverwerking, dit om de extreme regenval op te kunnen vangen waar we vaak wateroverlast van hebben.
Tevens denken de gemeenten ook meer op te kunnen halen met de toeristenbelasting, dit omdat men door de corona natuurlijk meer op vakantie gaat in eigen land. Ongeveer 90 procenten van de gemeenten voorzien toch wel een gelijke of misschien zelfs wel een hogere opbrengst voor 2021 dan dat ze eigenlijk in 2020 hadden begroot. (Wat ze hadden gedaan voor de coronacrisis).
Amsterdam heeft het hierin wat zwaarder, die zijn deze opbrengsten echt wel wat somberder in. De stad verwacht zelf 79 miljoen euro minder aan toeristen belasting binnen te krijgen.
OZB
Onroerendezaakbelasting (OZB) heeft ook een grote stijging, naar verluid zal dit bijna 6 procent meer zijn dan vorig jaar. Dit is zo’n 4,6 miljard euro. Dit is de grootste stijging sinds 2004. De OZB is de grootste gemeentelijke heffing.
De verwachting is dat de gemeenten de hogere ozb deels zullen gaan gebruiken om de tekorten op te gaan vangen. Gemeentes zijn namelijk vrij om dit geld te besteden.
Hoe wordt de OZB nu eigenlijk bepaald? Deze wordt bepaald door de WOZ (Waardering onroerende zaken), het aantal panden en door de tariefontwikkeling, deze zijn weer vastgesteld door de gemeenteraad.
Moeten de Gemeenten de OZB verhogen? Nee dit hoeft niet, de OZB kan losgekoppeld worden van de gestegen WOZ-waarde. In de praktijk gebeurt dit helaas niet altijd volgens Van Mulligen. “De meest dingen worden uiteraard duurder, waardoor de gemeenten dus ook de heffingen gaan verhogen. “
Bron: NOS