Bezwaar maken tegen je WOZ-waarde? Hier moet je op letten
Geschreven op 03-01-2021
Wil je minder belasting betalen over je huis? Dan kun je proberen bezwaar te maken tegen je WOZ-beschikking. De gemeente schat jaarlijks wat je huis zo’n beetje waard is, maar het komt voor dat ze er flink naast zitten. Bezwaar maken kan je geld schelen.
Over het hebben van een huis betaal je belasting. Het bedrag dat je moet betalen is afhankelijk van de WOZ-waarde. WOZ staat voor waardering onroerende zaken.
1 januari
Die WOZ-waarde wordt elk jaar opnieuw bepaald, aan de hand van de taxatie op 1 januari van het jaar ervoor. Dit jaar kijkt de gemeente dus naar de waarde van je huis op 1 januari 2019.
Aan de hand van die waarde berekent de gemeente wat je moet betalen aan bijvoorbeeld ozb en andere gemeentelijke belastingen. Die waarde moet dus wel kloppen. (Of, vooruit, lager zijn dan in werkelijkheid, dat mag ook.)
Bezwaar maken? Tijd dringt
Als je denkt dat die WOZ-beschikking te hoog is, moet je snel in actie komen. Tot zes weken nadat je ‘m hebt ontvangen kun je bezwaar maken. Je ontvangt zo’n beschikking vaak in het begin van het jaar. Ongeveer de helft van die bezwaarschriften wordt gehonoreerd. Dat wil zeggen: bezwaarmakers hoeven uiteindelijk minder belasting te betalen. Je kunt ervoor kiezen om zelf bezwaar te maken, maar je kan er ook voor kiezen om het te laten doen.
Steeds meer belastingbetalers schakelen een dergelijk bureautje in. In 2015 was dat nog ongeveer een vijfde van de bezwaarmakers, maar vorig jaar lag dat percentage op bijna 33 procent. Dat blijkt uit gegevens van de Waarderingskamer, dat toezicht houdt op de WOZ-waardebepaling.